TERROIR SELEKCIJA

BELO 140 - 2021

Moderna in svojevrstna bela zvrst Kernerja in Renskega rizlinga. Lokalna in izvirna interpretacija burgundskih vin s pridihom našega terroirja: polnost in vertikalnost sta smernici.

SENZORIČNI ZAZNAMEK

Vino je kompleksno, na nos nas preseneti intenzivna zaznava mineralnosti in slanosti, podprta z aromami breskev in svežih marelic v kombinaciji z belim cvetjem. V ustih je zaznava slanosti poudarjena, vino ima žametno kislost in dolg, vertikalen pookus. Kerner prinaša vinu polnost, radodarnost in cvetlični značaj. Rizling prinaša živahnost, mineralnost, svežino in kompleksnost.

VINIFIKACIJA

Filozofija tega vina je ustvariti sodobno belo vino z ravnovejem, podobnim burgundcem, pridelano iz sort, ki jih gojimo. Grozdje za to zvrst poberemo v polni zrelosti, zlato rumene barve. Zvrst je sestavljena iz 80 % kernerja (križanec med rizlingom in trollingerjem) in renskega rizlinga (20 %). Kerner vre v 500 L hrastovih sodih in kjer ostane na grobih drožeh vsaj 8 mesecev. Rizling (20 %) vre v barrique sodčkih, kjer ostane na grobih drožeh do nastanka zvrsti.

LETNIK 2021

Letnik 2021 je bil zaradi močne spomladanske pozebe, ki smo jo doživeli zelo zgodaj aprila, volumensko najmanjši zabeleženi letnik. Temperature so se 5. in 6. aprila spustile do -7°C, metem, ko so se zimska očesa že dobro odprla pri vseh sortah. Vsi vinogradi so bili močno prizadeti, kar je povzročilo do 60-odstotno izgubo pridelka. Zlasti poletje junija je bilo izjemno toplo, kar je povzročilo hitro fenologijo in hitro zorenje grozdja, ki so ga še dodatno spodbudili majhni pridelki. Kljub toplim dnevom so noči ostale hladne. Trgatev se je začela zgodaj. Bela vina letnika 2021 imajo čudovito kislino ter aromatično svežino in globino. Velik potencial kažejo tudi rdeče vina.

Poreklo:
Bela krajina, Slovenija
Podnebje:
Subpanonsko, subkontinentalno z mediteranskimi vplivi
Vinograd:
Doma
Tla:
Rdečerjava ilovica z deležem apnenčastega skeleta
Sorte:
Kerner (80 %) in Renski rizling (20 %)
Starost trt:
27–32 let
Pridelek:
50 hl/ha
Čas trgatve:
17. September 2021
Alkohol:
13,5 % vol
Titrabilne kisline:
7,1 g/L
Ostanek sladkorja:
5 g/L
Play Video

VINA ŠUKLJE

VRBANJKA

SINGLE VINEYARD

LOZICE

SINGLE VINEYARD

LODOMA

TERROIR SELEKCIJA

MODRA FRANKINJA

CLASSIC

CIAO BELO

CLASSIC

ROSE

CLASSIC
POVPRAŠEVANJE

Belo 140

POVPRAŠEVANJE

Belo 140

Vinarstvo Šuklje - logotip

Piškotke uporabljamo za zagotavljanje boljših uporabniških izkušenj na naši spletni strani. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, bomo domnevali, da se z njimi strinjate.

Vinarstvo Šuklje - logotip

STE STARI
18 LET ALI VEČ?