SINGLE VINEYARD

LOZICE - 2020

Skrbno izbran Sauvignon iz vinograda Lozice, ki se nahaja na vrhu Plešivice. Je vino, ki izraža terroir in sortne značilnosti. Topla lokacija v povezavi s peščeno ilovnatimi tlemi daje vinu amplitudo in svežino, medtem ko spontana fermentacija prinese dodatno plast kompleksnosti.

Vino Šuklje - Lozice / Cru plešivica

SENZORIČNI ZAZNAMEK

V vinu najdemo arome zrelega tropskega sadja, bezgovega cvetja s pridihom črnega ribeza in posušena zelišča. V ustih je vino polno, kompleksno, s prijetnimi kislinami, ki jo podaljša dolg zaton. To vino je nedvomno sortno, srednjega plus telesa, kompleksno in prijetno.

VINIFIKACIJA

Grozdje za to vino prihaja izključno iz vinograda Lozice – Single vineyard wine. Grozdje je bilo zdrozgano, nakar je bilo hladno macerirano 24 ur pri 10 °C. Spontana fermentacija je potekala v kombinaciji novih in rabljenih barrique sodov. 15 % vina je vrelo v posodi iz nerjavečega jekla. Vino je zorelo 6 mesecev na grobih drožeh in po pretoku še dodatne 3 mesece v posodi iz nerjavečega jekla, preden smo ga pripravili na stekleničenje.

LETNIK 2020

Zima je bila dokaj mila, meseca marec in april pa nadpovrprečno topla in suha. Začetek vegetacijske sezone je bil zgodnji, sredi aprila pa je sledila spomladanska pozeba, ki pa je prizanesla najboljšim legam. Poletje je bilo toplo, z nekaj vročinskimi valovi. September je bil topel in suh, kar je odločilno vplivalo na kakovost letnika. Trgatev je bila srednje zgodnja, bele sorte smo pobirali sredi septembra, rdeče sorta pa konec septembra, v začetku oktobra. Bela vina letnika 2020 so sveža in aromatična, vendar drznejša v primerjavi z letnikom 2019, rdeča vina pa so elegantna, s privlačnim sadnim in taninskim nabojem ter skladno grajenim telesom.

Poreklo:
Bela krajina, Slovenija
Podnebje:
subpanonsko, subkontinentalno z mediteranskimi vplivi
Vinograd:
Plešivica, Lozice
Tla:
mešanica rjavordeče sprane peščene ilovice s pomembnim deležem apnečastega skeleta
Sorta:
Sauvignon
Starost trt:
18 let
Pridelek:
55 hl/ha
Čas trgatve:
131. september 2020
Alkohol:
14,0 % vol
Titrabilne kisline:
5,1 g/L
Ostanek sladkorja:
2 g/L
Datum stekleničenja:
September 2021
Število steklenic
2000

VINA ŠUKLJE

VRBANJKA

SINGLE VINEYARD

LODOMA

TERROIR SELEKCIJA

BELO 140

TERROIR SELEKCIJA

MODRA FRANKINJA

CLASSIC

CIAO BELO

CLASSIC

ROSE

CLASSIC
Vino Šuklje - Lozice / Cru plešivica
POVPRAŠEVANJE

Lozice

POVPRAŠEVANJE

Lozice

Vinarstvo Šuklje - logotip

Piškotke uporabljamo za zagotavljanje boljših uporabniških izkušenj na naši spletni strani. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, bomo domnevali, da se z njimi strinjate.

Vinarstvo Šuklje - logotip

STE STARI
18 LET ALI VEČ?