SINGLE VINEYARD

VRBANJKA - 2018

Vrbanjka je osrednje vino naše pridelave. 100% Modra frankinja, za katero skrbno izberemo grozdje le s srednjega, najstrmejšega pobočja Plešivice, kjer so tla najplitkejša in vsebujejo največ apnenčastega skeleta, kar daje vinu globino, kompleksnost in eleganco. Pravi “Cru” in resničen odraz, kaj najboljši terroirji Bele krajine lahko ponudijo.

Vino Šuklje - Vrbanjka / Cru Plešivica

SENZORIČNI ZAZNAMEK

Vrbanjka 2018 kaže globino in kompleksnost, ki je posledica zgodnjega in dokaj milega letnika, ko je bilo dozorevanje dolgo in enakomerno. Na nos zaznamo arome temnega sadja, predvsem zrele borovnice in robide, najdemo pa tudi suha zelišča, cvetlične arome in pa tako značilno pikantnost in arome po belem popru. Na okus je vino polno, zrelo a hkrati še vedno sveže, kompleksno, z dobro mero že povsem mehkih svilnatih taninov. To je vino narejeno za dolgo staranje. Pijte med leti 2021 in 2035. 

VINIFIKACIJA

Grozdje, namenjeno temu vinu, je izključno iz enega vinograda Vrbanjke iz Plešivice. Trgatev za Vrbanjko poteka le na najbolj strmem delu vinograda, kjer so tla najrevnejša z največjim proporcem apnenčastega skeleta. Revne rastne razmere vplivajo na majhne jagode, majhne grozde in nizek pridelek, kar pa vinu prinaša koncentracijo in kompleksnost. Grozdje je ročno potrgano v 15-kilogramske zaboje, razpecljano in cele jagode fermentiarjo v odprtih kadeh 25 dni. Po končanem mlečno-kislinskem razkisu v posodi iz nerjavečega jekla vino zori eno leto v dve leti rabljenih barique in 500-litrskih sodčkih francoskega hrasta. Vino ni filtrirano.

LETNIK 2018

Letnik 2018 je zaznamovala izjemno hladna zima z veliko snega, ki se je obdržal do konca marca. Zima, ki je v naši regiji nismo videli že desetletje. Začetek fenologije je bil pozen, a visoke aprilske in majske temperature so pospešile razvoj vinske trte. Zaradi spomladanskih zmrzali v prejšnjih dveh letih je trgatev ponudila veliko grozdja, ki ga je bilo potrebno konec julija strogo zredčiti, da bi dosegli želeno kakovost. Zaradi tople pomladi in poletja ter ne prevelikega vodnega stresa v juniju in juliju so bile bele sorte potrgane že v začetku septembra, medtem ko je trgatev rdečih sort potekala v zadnjih dneh septembra po treh tednih idealnega, suhega in precej toplega vremena.

Poreklo:
Bela krajina, Slovenija
Podnebje:
subpanonsko, subkontinentalno z mediteranskimi vplivi
Vinograd:
Plešivica, Vrbanjka
Tla:
rdečerjava peščeno ilovnata tla z velikim deležem apnečastega skeleta
Sorta:
Modra frankinja
Starost trt:
18 let
Pridelek:
35 hl/ha
Čas trgatve:
29. september 2018
Alkohol:
13,5 % vol
Titrabilne kisline:
5.5 g/L

JAMIE GOODE


Fine, dark and intense with supple black cherry and blackberry fruit, with nice compact tannic structure and good acidity. Shows sweet black cherry and herbs, with some pepper. Nice digestibility with dried herbs on the palate, which finishes assertively. 94/100

Play Video

VINA ŠUKLJE

LOZICE

SINGLE VINEYARD

LODOMA

TERROIR SELEKCIJA

BELO 140

TERRIOR SELEKCIJA

MODRA FRANKINJA

CLASSIC

CIAO BELO

CLASSIC

ROSE

CLASSIC
POVPRAŠEVANJE

Vrbanjka

POVPRAŠEVANJE

Vrbanjka

Vinarstvo Šuklje - logotip

Piškotke uporabljamo za zagotavljanje boljših uporabniških izkušenj na naši spletni strani. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, bomo domnevali, da se z njimi strinjate.

Vinarstvo Šuklje - logotip

STE STARI
18 LET ALI VEČ?