SINGLE VINEYARD

VRBANJKA - 2019

Vrbanjka je osrednje vino naše pridelave. 100% Modra frankinja, za katero skrbno izberemo grozdje le s srednjega, najstrmejšega pobočja Plešivice, kjer so tla najplitkejša in vsebujejo največ apnenčastega skeleta, kar daje vinu globino, kompleksnost in eleganco. Pravi “Cru” in resničen odraz, kaj najboljši terroirji Bele krajine lahko ponudijo.

Vino Šuklje - Vrbanjka / Cru Plešivica

SENZORIČNI ZAZNAMEK

Paradni konj naše hiše Vrbanjka 2019 kaže globino in kompleksnost. Arome so kompleksne, najdemo pikantne note belega popra in cimeta, ki se prepletajo s sadnimi aromami, ki spominjajo na borovnice in robide ter note posušenih zelišč. Vino je srednjega plus telesa, globoko in sveže hkrati z zelo dolgim zaključkom. Vino primerno za dolgoletno zorenje.

VINIFIKACIJA

Grozdje, namenjeno temu vinu, je izključno iz enega vinograda Vrbanjke iz Plešivice. Trgatev za Vrbanjko poteka le na najbolj strmem delu vinograda, kjer so tla najrevnejša z največjim proporcem apnenčastega skeleta. Revne rastne razmere vplivajo na majhne jagode, majhne grozde in nizek pridelek, kar pa vinu prinaša koncentracijo in kompleksnost. Grozdje je ročno potrgano v 15-kilogramske zaboje, razpecljano in cele jagode fermentiarjo v odprtih kadeh 25 dni. Po končanem mlečno-kislinskem razkisu v posodi iz nerjavečega jekla vino zori eno leto v dve leti rabljenih barique in 500-litrskih sodčkih francoskega hrasta. Vino ni filtrirano.

LETNIK 2019

Pomlad je bila izjemno hladna in vlažna, kar je vplivalo na pozno fenologijo. Nakar je sledil izjemno topel in suh junij, eden najtoplejših v zgodovini spremljanja agrometeoroloških podatkov. Izjemno toplo in suho vreme v času cvetenja je vplivalo na heterogenost, ki se je prenesla v čas vse do trgatve. Julij in avgust sta bila povprečno topla. Začetek septembra so zaznamovale nižje temperature in padavine medtem ko je bila druga polovica izjemno suha, topla in odlična za letnik rdečih vin. Letnik 2019 je bil odličen za bela vina, ki izkazujejo izjemen aromatični naboj, eleganco in svežino, medtem ko je čudovit konec jeseni prinesel zrelost, pikantnost in eleganco rdečim vinom.

Poreklo:
Bela krajina, Slovenija
Podnebje:
subpanonsko, subkontinentalno z mediteranskimi vplivi
Vinograd:
Plešivica, Vrbanjka
Tla:
rdečerjava peščeno ilovnata tla z velikim deležem apnečastega skeleta
Sorta:
Modra frankinja
Starost trt:
20 let
Pridelek:
35 hl/ha
Čas trgatve:
2. oktober 2019
Alkohol:
13,5 % vol
Titrabilne kisline:
5.4 g/L
Čas stekleničenja:
November 2021
Število steklenic:
2000

JAMIE GOODE


Fine, dark and intense with supple black cherry and blackberry fruit, with nice compact tannic structure and good acidity. Shows sweet black cherry and herbs, with some pepper. Nice digestibility with dried herbs on the palate, which finishes assertively. 94/100

Play Video

VINA ŠUKLJE

LOZICE

SINGLE VINEYARD

LODOMA

TERROIR SELEKCIJA

BELO 140

TERRIOR SELEKCIJA

MODRA FRANKINJA

CLASSIC

CIAO BELO

CLASSIC

ROSE

CLASSIC
POVPRAŠEVANJE

Vrbanjka

POVPRAŠEVANJE

Vrbanjka

Vinarstvo Šuklje - logotip

Piškotke uporabljamo za zagotavljanje boljših uporabniških izkušenj na naši spletni strani. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, bomo domnevali, da se z njimi strinjate.

Vinarstvo Šuklje - logotip

STE STARI
18 LET ALI VEČ?