Suklje-hisa-ikona-2

VINARSTVO ŠUKLJE

Več kot 100 let tradicije.

Prvi zapisi o vinarski tradiciji v naši družini segajo v leto 1895, ko je Matija Šuklje dobil posojilo v višini 140 goldinarjev za obnovo vinograda po opustošenju trtne uši. Od tega obdobja naprej vinarska tradicija na naši kmetiji prehaja iz generacije v generacijo. Danes naše 6,5 ha veliko posestvo vodita šesta in sedma generacija Šukljetovih, in sicer oče Jože, otroka Matija in Katja ter francoski zet Guillaume. Medtem ko je Jože v devetdesetih prenesel tradicionalno vinarsko dejavnost v moderno dobo, najmlajša generacija danes prinaša mednarodne izkušnje v družinsko vinsko zgodbo.

Vina Šuklje - Jože Šuklje

Jože je odraščal na kmetiji, končal kmetijsko šolo in nato delal kot kmetijski svetovalec v lokalni zadrugi. Leta 1993 se je posvetil izključno kmetovanju na domači kmetiji. Leta 1995 je prevzel posestvo od očeta Jožeta in od takrat vodi vinograde in klet. Jože je podvojil proizvodnjo in se osredotočil na lokalno sorto Modro frankinjo. Verjame v okolju prijazno vinogradništvo, kakovost grozdja, ki ga je treba doseči v vinogradu s pravilno kombinacijo izbire lege, podnebja in sorte, ter v transparentno vinarstvo, ki razkriva predvsem potencial grozdja in terroir.

Vina Šuklje - Tatjana Šuklje

Ta družinska zgodba ne bi obstajala brez podpore Tatjane, mame in Jožetove žene. Medtem ko je pridelava vina ne zadeva neposredno, je vedno na voljo za pomoč, kadar je to potrebno. Njen prispevek k naši zgodbi je neprecenljiv. Tatjana je še posebej vključena v naše turistične (gostinske) dejavnosti.

Vina Šuklje - Guillaume Antalick

Guillaume prihaja iz osrčja Bordeauxa v Franciji. Po diplomi iz analitske kemije je bil vpeljan v svet vina, ki je postal njegova strast. Doktoriral je iz enologije na univerzi v Bordeauxu. Nato je odšel na univerzo Stellenbosch, kjer se je srečal s Katjo in se preselil z njo v Avstralijo. Leta 2016 se je preselil v Slovenijo. Trenutno dela kot profesor enologije na Univerzi v Novi Gorici in je skupaj s Katjo zadolžen za tehnične odločitve v kleti. Močno verjame v potencial terriorjev Bele krajine in v potencial Modre frankinje.

Vina Šuklje - Katja Šuklje Antalick

Tudi Katja je odraščala na kmetiji in doštudirala agronomijo. Doktorirala je na področju vinogradništva in preživela tri sezone na Univerzi Stellenbosch (Južna Afrika), kasneje pa preživela še tri leta v Avstraliji, kjer je delala tesno v navezi z lokalnim vinskim sektorjem. V Slovenijo se je vrnila leta 2016 z namenom, da sodeluje pri nadaljnjem razvoju kmetije. Katja nadzoruje in pomaga pri upravljanju vinogradov ter vodi vinarske odločitve skupaj s svojim možem. Verjame v očetovo vizijo in meni, da je kakovost vina dosežena v vinogradu in vinarstvo je le orodje za izražanje danega potenciala grozdja.

Vina Šuklje - Matija Šuklje

Matija je odraščal na kmetiji in doštudiral gradbeništvo. Po nekaj letih inženirskega dela se je leta 2017 vrnil na kmetijo v pomoč očetu Jožetu. S svojo strastjo do vina in potovanj je pridobil obsežno znanje o lokalnih in tujih vinskih trgih. Poleg vsakodnevnih zadolžitev na kmetiji je Matija odgovoren tudi za prodajo vina, trženje in komunikacijo. Trdno je vpet v številne vinske odbore in verjame v potencial regije za pridelavo izjemnih vin.

Vina Šuklje - Katja Šuklje

Matijeva žena in magistrica gozdarstva, vodi spletni marketing kleti in skrbi za vedno nove vsebine na socialnih omrežjih. Skupaj z mamo Tatjano vodi turistično (gostinsko) dejavnost na kmetiji in skrbi za dobro počutje gostov. Ob sezonskih opravilih v vinogradu je vedno na voljo za pomoč.