SINGLE VINEYARD

PROJEKT NOIR - 2020

Je najnovejše vino v našem portfoliju. Vino je narejeno iz najmlajšega vinograda, ki je komaj prišel v rodnost, zato smo ga poimenovali kar Projekt Noir. Z leti, ko bo postal bolj resen in odražal terroir Plešivice se bo ta modri pinot uvrstil v eno izmed naših stalnih linij. Do takrat pa velja uživati v njegovi sadnosti, pitkosti in sočnosti.

SENZORIČNI ZAZNAMEK

Na nos zaznamo privlačne sadne arome, ki spominjajo na jogode, češnje ter maline, v ozadju podprte z aromo suhih zelišč in suhe trave. Na okus je vino mehko, s svilnatimi tanini, izjemno sadno in sočno. Zelo piten, sadden modri pinot.

VINIFIKACIJA

Grozdje je bilo ročno potrgano v 15-kilogramske zaboje. Fermentacija je potekala v odprtih 1000 L kadeh, z dodatkom 20 % celega grozdja. Po končani 20-dnevni maceraciji je potekel mlečno-kislinski razkis v posodi iz nerjavečega jekla, nakar je vino zorelo 12 mesecev v 2 in 3 leta starih 225-litrskih barrique sodčkih. Vino ni filtrirano.

LETNIK 2020

Zima je bila dokaj mila, meseca marec in april pa nadpovprečno topla in suha. Začetek vegetacijske sezone je bil zgodnji, sredi aprila pa je sledila spomladanska pozeba, ki pa je prizanesla najboljšim legam. Poletje je bilo toplo, z nekaj vročinskimi valovi. September je bil topel in suh, kar je odločilno vplivalo na kakovost letnika. Trgatev je bila srednje zgodnja, bele sorte smo pobirali sredi septembra, rdeče sorte pa konec septembra, v začetku oktobra. Bela vina letnika 2020 so sveža in aromatična, vendar drznejša v primerjavi z letnikom 2019, rdeča vina pa so elegantna, s privlačnim sadnim in taninskim nabojem ter skladno grajenim telesom.
Poreklo:
Bela krajina, Slovenija
Podnebje:
subpanonsko, subkontinentalno z mediteranskimi vplivi
Vinograd:
Plešivica
Tla:
mešanica rjavordeče sprane, peščene ilovice s pomembnim, deležem apnečastega skeleta
Sorta:
Modri pinot
Starost trt:
4 leta
Pridelek:
50 hl/ha
Čas trgatve:
7 September 2020
Alkohol:
13,5 % vol
Titrabilne kisline:
5,5 g/L

VINA ŠUKLJE

VRBANJKA

SINGLE VINEYARD

LOZICE

SINGLE VINEYARD

BELO 140

TERROIR SELEKCIJA

MODRA FRANKINJA

CLASSIC

CIAO BELO

CLASSIC

ROSE

CLASSIC